Informatie over het onderzoek
Wat is het doel van het onderzoek?
Klachten in het denken zijn bij de ziekte van Parkinson vaak in meer of mindere mate aanwezig. Hierbij kan het gaan om bijvoorbeeld moeite met plannen, moeite de aandacht bij het werk te houden of het gevoel dat het geheugen u in de steek laat. Er zijn op dit moment nog onvoldoende behandelmogelijkheden voor deze klachten, terwijl ze een groot negatief effect kunnen hebben op de kwaliteit van het leven. Verder kunnen deze klachten bij een deel van mensen met de ziekte van Parkinson uiteindelijk tot dementie overgaan. Mensen met dementie hebben ernstige problemen met het denken. Zij kunnen hierdoor vaak niet meer goed voor zichzelf zorgen.
Met deze studie onderzoeken we een mogelijke nieuwe behandelmethode voor klachten in het denkvermogen. Het doel is om te onderzoeken wat het effect is van de training op problemen in het denken. Ook willen wij onderzoeken wat het effect is van de training op de hersenfuncties. Met deze studie willen we tevens onderzoeken of we met deze training de ontwikkeling van dementie kunnen afremmen.
Wat zijn de voorwaarden om mee te doen aan dit onderzoek?
Voor dit onderzoek zoeken wij mensen met de ziekte van Parkinson, die milde klachten in het denken ervaren. Hierbij kunt u denken aan problemen met de aandacht, het plannen, het schakelen tussen activiteiten of geheugen. Voordat wij u uitnodigen voor een eerste bezoek zullen we eerst nog een screening uitvoeren. Dit gebeurt aan de hand van een aantal vragenlijsten die u zelf thuis kunt invullen.
Wat wordt er van deelnemers verwacht?
De training:
U gaat gedurende acht weken, drie maal per week 45 minuten een training uitvoeren. Deelnemers zullen in twee groepen worden ingedeeld. Deze groepen krijgen beide een ander soort trainingsprogramma. Loting bepaalt welk type training u krijgt. U en de onderzoeker weten beide niet welke van de twee trainingen u ontvangt.
Bezoeken en metingen:
Wij vragen u vriendelijk om over een periode van twee jaar in totaal vijf keer naar Amsterdam UMC | locatie VUmc te komen. De bezoeken zullen elk 1,5 tot 2,5 uur duren. Tijdens deze bezoeken doet u onder andere geheugentaken en concentratieopdrachten, en vult u enkele vragenlijsten in.
Vóór de start van de training zal een onderzoeksassistent met u doornemen hoe het trainingsprogramma werkt. Deze zal de stappen met u doorlopen, en u kunt vragen stellen als er onduidelijkheden zijn. De onderzoeksassistent zal u gedurende de training ook elke twee weken kort via mail benaderen om te vragen hoe de training verloopt en om uw eventuele vragen te beantwoorden.
Hersenscans
Bij 80 deelnemers zullen wij in totaal twee keer hersenscans maken. Bij de eerste en tweede afspraak duurt het hersenscanonderzoek 1 uur. Het bestaat uit een MRI-scan. Dit type scan stelt u niet bloot aan straling (zoals bij röntgenfoto’s) en is niet schadelijk voor het lichaam. Mensen met metaal in het lichaam, bijvoorbeeld bij DBS, kunnen niet deelnemen aan het hersenscanonderzoek.
Wat is de reden dat het onderzoek twee jaar duurt?
Een doel van deze studie is om te onderzoeken of de effecten van de training blijvend zijn, en of deze achteruitgang in het denkvermogen kunnen uitstellen. Om die reden willen we deelnemers nog enkele keren testen nadat zij met te training klaar zijn.
Wordt mijn denkvermogen beter als ik mee doe aan dit onderzoek?
Eerder wetenschappelijk onderzoek heeft veelbelovende effecten laten zien. In het 'COGTIPS' onderzoek hebben wij enkele factoren, die eerder succesvol bleken, in de training verwerkt. Van tevoren kunnen wij echter niet garanderen dat uw denkvermogen zal verbeteren door deelname aan dit onderzoek.
Zijn er extra kosten of is er een vergoeding bij deelname aan dit onderzoek?
De online training voor het onderzoek kost u niets. U wordt niet betaald voor het meedoen aan dit onderzoek. Wel krijgt u een vergoeding voor uw (extra) reiskosten (inclusief parkeerkosten). Voor deelname aan het hersenscan-onderzoek krijgt u een extra vergoeding van € 30,- per keer.
Voor uitgebreide informatie verwijzen wij u naar onze Informatiefolder en Informatiebrief.
Om deze te kunnen openen heeft u
Adobe Reader nodig. Mocht u de bestanden niet kunnen openen, dan kunnen wij u de informatie ook op papier toesturen.