Het COGTIPS onderzoeksteam
Drs. Tim van Balkom
GZ-psycholoog en promovendus
uitvoerend onderzoeker
In 2015 ben ik afgestudeerd als neuropsycholoog aan de Universiteit Utrecht. Hierna ben ik in VUmc begonnen als promovendus waarin ik mijn aandacht richt op denkproblemen bij mensen met de ziekte van Parkinson. Sinds 2020 werk ik ook als GZ-psycholoog bij Altrecht. Samen met Odile van den Heuvel en Chris Vriend heb ik een plan gemaakt om een online training voor het denkvermogen te onderzoeken, met de hoop om de denkproblemen die veel mensen met de ziekte van Parkinson ervaren te verminderen. Als clinicus ligt mijn focus in het onderzoek erg op het profijt wat mensen merken van onze training. Het zou fantastisch zijn als een training bij parkinsonpatiënten kan zorgen voor wat minder hinder van denkproblemen in het dagelijks leven.
Prof. dr. Odile van den Heuvel
psychiater en hoogleraar Neuropsychiatrie
hoofdonderzoeker
Sinds 2008 zie ik op de polikliniek Neuropsychiatrie, in nauwe samenwerking met de neurologen van VUmc, veel patienten met de ziekte van Parkinson. Zij hebben niet alleen motorische klachten, maar ervaren ook problemen op het gebied van het denken, de stemming, de slaap, of hebben last van angst, ontremming of hallucinaties. Sinds 2016 ben ik hoogleraar Neuropsychiatrie. Samen met alle betrokken onderzoekers, behandelaren en patiënten, proberen we een brug te slaan tussen nieuwe kennis uit het neurobiologische onderzoek enerzijds en de klachten in het dagelijks leven anderzijds. Zo werken we samen aan de ontwikkeling van nieuwe behandelmethoden, zoals lichttherapie voor depressie, de BEWARE-behandeling voor wearing-off klachten en deze cognitieve training ter verbetering van het denken. Ik ben actief in de Parkinson Vereniging en schrijf stukjes voor het Parkinson Magazine. Samen doen we er alles aan om het leven met Parkinson te verbeteren.
Dr. Chris Vriend
neurowetenschapper
hoofdonderzoeker
Na mijn afstuderen (klinische neurowetenschappen) ben ik promotieonderzoek gaan doen naar de neurale achtergrond van neuropsychiatrische klachten bij de ziekte van Parkinson. Denk hierbij aan angstklachten, depressie en impulscontrolestoornissen. Ik heb hierbij verschillende hersenscan technieken gebruikt om de hersenen van mensen met de ziekte van Parkinson in kaart te brengen. Het doel hiervan was om beter te begrijpen hoe deze klachten in de hersenen tot stand komen en op termijn beter behandeld zouden kunnen worden. Al sinds mijn promotie in 2015 ben ik bezig om dit onderzoek naar cognitieve training voor mensen met de ziekte van Parkinson voor te bereiden. Ik ben erg blij dat het moment van starten nu bijna daar is en ben nu al benieuwd naar de uiteindelijke resultaten. Het is mijn grote hoop dat cognitieve training een oplossing kan bieden voor de denkproblemen die veel te vaak bij mensen met de ziekte van Parkinson voorkomen.
Rishendly Busby
masterstudent Neurobiology en Philosophy of Neuroscience
Hallo, ik ben Rishendly Busby, leuk dat u meeleest! Momenteel ben ik tweedejaars masterstudent Neurobiology aan de Radboud Universiteit in Nijmegen en tevens eerstejaars masterstudent Philosophy of Neuroscience aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Gedurende mijn studiecarrière heb ik voornamelijk ervaring opgedaan met het onderzoeken van (neuro)biologische vraagstukken in een laboratoriumomgeving. Onderliggend daaraan merkte ik een sterk toenemende persoonlijke interesse in de klinische context. Vanuit mijn biologische achtergrond en persoonlijke interesse ben ik altijd geïnteresseerd geweest in mensen en hun gedrag. In het bijzonder heb ik de ambitie om te leren begrijpen waarom en waardoor deze processen op neurowetenschappelijk niveau soms verstoord kunnen raken. Tijdens mijn periode bij COGTIPS zal ik mij daarom ook bezighouden met het uitvoeren van neuropsychologische onderzoeken, alsmede het analyseren van verschillen in hersenstructuren onder patiënten met de ziekte van Parkinson. Ik kijk er naar uit om nieuwe kennis op te doen en een waardevolle bijdrage te kunnen leveren aan dit onderzoek. Wellicht tot ziens!
Vera Joosten
bachelorstudent Gezondheid en Leven
Ik studeer Gezondheid en Leven aan de Vrije universiteit van Amsterdam. Ik loop stage bij COGTIPS als afronding van mijn bachelorstudie. De afgelopen twee jaar merkte ik dat ik het vooral interessant vind welke invloed de hersenen hebben op cognitie en gedrag. Mijn stage past daar goed bij. Ik kijk er naar uit om mee te werken aan het COGTIPS onderzoek en meer te leren over de ziekte van Parkinson en welke cognitieve problemen daarbij komen kijken. Ik zal mij vooral richten op de vraag of er een verband is tussen het cognitief functioneren en de grootte van de hippocampus.
Nina Samoei
bachelorstudent Psychobiologie
Ik zit op dit moment in het derde jaar van mijn bachelor Psychobiologie aan de Universiteit van Amsterdam. Tijdens mijn studie ben ik er achter gekomen dat mijn interesse vooral bij de klinische kant ligt. Daarom volg ik nu een schakelprogramma richting de Klinische Neuropsychologie en daar past deze stage goed bij. De ziekte van Parkinson en het patiëntcontact spreken mij in dit onderzoek erg aan. Vanaf september 2020 zal ik werkzaam zijn bij COGTIPS en ik ga me vooral focussen op de langetermijneffecten van de cognitieve training.
Jochem Stormmesand
masterstudent Geneeskunde en neurowetenschapper
Ik ben masterstudent geneeskunde aan de Vrije Universiteit en afgestudeerd neurowetenschapper. Tijdens mijn voorgaande studie heb ik interesse ontwikkeld in onderzoek naar de ziekte van Parkinson. Met behulp van mijn geneeskunde studie en het onderzoek bij COGTIPS wil ik graag de klinische en cognitieve kant van het onderzoek naar de ziekte van Parkinson benadrukken en een bijdrage leveren om richting een oplossing te komen voor de dagelijkse denkproblemen die voorkomen bij de ziekte van Parkinson. Enerzijds zal ik neuropsychologische onderzoeken afnemen bij patiënten, en anderzijds ga ik hersenscans analyseren om veranderingen in hersenactiviteit bij oplopende mates van cognitieve achteruitgang te onderzoeken.
Voorheen betrokken onderzoekers
Iman Ashour
masterstudent Neuroscience en Klinische neuropsychologie
Ik ben Iman Ashour, masterstudent neuroscience en klinische neuropsychologie aan de VU. Het is interessant om te zien hoe de jarenlange lesstof uit de boeken zich nu vertaald naar de praktijk. Het COGTIPS onderzoek spreekt mij aan, omdat het zich focust op de cognitieve problemen van de patiënten, welke soms minder voor de hand lijken te liggen, maar evengoed voor veel ongemakken kunnen zorgen. In de zomer ’19 mocht ik aansluiten bij het onderzoek, waarbij ik mij voornamelijk bezig hield met de neuropsychologische metingen. Sinds februari ‘20 loop ik ook stage bij het onderzoek. Door het analyseren van de hersenscans, onderzoek ik de veranderingen in hersenstructuur voor en na de training. Ook focus ik mij op de samenhang met het denkvermogen en op angst- en depressiesymptomen.
Kavita Basant
masterstudent Biomedical Sciences
Julia Biesbroeck
masterstudent neurowetenschappen
Ik ben een masterstudente Neurosciences aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. Vanaf februari 2019 ben ik bezig met mijn onderzoeksstage bij het VUmc en gelukkig kon ik ook aansluiten bij COGTIPS. Tijdens mijn studie heb ik veel geleerd over de werking van de hersenen, onderzoekstechnieken en verschillende hersenziektes, waaronder de ziekte van Parkinson. Ik kijk er dan ook naar uit om een bijdrage te kunnen leveren aan dit onderzoek. Mijn taken zullen voornamelijk bestaan uit het uitleggen en evalueren van de trainingen.
Jasmijn Breunese
bachelorstudent gezondheid en leven
Ik ben derdejaars studente Gezondheid en Leven aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. Momenteel zit ik in mijn afrondende fase en loop ik vanaf september 2019 stage bij het COGTIPS onderzoek om onder andere hier mijn bachelor thesis te schrijven. Tijdens het verloop van mijn studie ben ik erg geïnteresseerd geraakt in het menselijke gedrag en de processen die daarbij plaatsvinden in de hersenen, van gezondheid tot ziekte, waaronder Parkinson. Binnen het COGTIPS onderzoek zal ik me vooral bezighouden met het analyseren van de vooruitgang op de trainingen en de effecten op het denkvermogen. Ik kijk uit naar deze leerzame periode en om een steentje bij te kunnen dragen aan dit onderzoek!
Dagmar van Deursen
masterstudent geneeskunde
Ik ben masterstudente geneeskunde bij het VUmc. Vanaf september 2018 ben ik betrokken bij het COGTIPS onderzoek in het kader van mijn wetenschappelijke stage. Tijdens mijn studie heb ik steeds meer interesse gekregen in de neuropsychiatrie. Ik kijk er naar uit een bijdrage te kunnen leveren aan wetenschappelijk onderzoek binnen dit vak. Ik zal dit doen door de neuropsychologische onderzoeken af te nemen bij patiënten, en administratieve taken te verrichten. Ook zal ik gedurende mijn stage onderzoek doen naar de ontwikkeling van autonome symptomen bij de ziekte van Parkinson.
Liza Drost
masterstudent neuropsychologie
In mijn persoonlijke omgeving heb ik gezien hoeveel invloed een ziekte en een stoornis kunnen hebben op het leven van een persoon en zijn/haar naasten. Ook heb ik tijdens mijn studie Neuropsychologie aan de Universiteit Utrecht kennis mogen maken met verschillende doelgroepen en hun bijkomende problemen (zoals mensen met een stoornis in het schizofrene spectrum en ouderen met een dementie). Hierdoor ben ik er achter gekomen dat ik zowel interesse heb in de klinische praktijk als in het doen van onderzoek. Ik hoop dat ik op deze manier een bijdrage kan leveren aan het verbeteren van de klachten en de kwaliteit van leven van patiënten. Ik kijk er dan ook naar uit mij de komende maanden te verdiepen in de ziekte van Parkinson. Als onderdeel van mijn onderzoeksstage zal ik assisteren bij verschillende onderzoeken en bij COGTIPS zal ik uitleg gaan geven over de training.
Phil van Dulm
masterstudent geneeskunde
Ik ben masterstudent geneeskunde aan de VU en heb mijn klinische stages reeds afgerond. De vakgebieden binnen de geneeskunde die mij verreweg het meest interesseren zijn de neurologie en de psychiatrie. Tijdens mijn klinische eindstage in de neurologie werd ik in de praktijk geconfronteerd met de cognitieve problematiek die patiënten met de ziekte van Parkinson ervaren. Opvallend is dat deze klachten in het dagelijkse leven soms meer ongemak kunnen opleveren dan de bewegingsklachten waar we direct aan denken bij de ziekte.
Het idee van een training voor de cognitie en de praktische doelstelling van het COGTIPS onderzoek spreken mij hierdoor erg aan. Tijdens mijn stage neem ik onder andere neuropsychologisch onderzoek af bij de patiënten en verricht ik administratieve werkzaamheden.
Zelf ben ik voor mijn scriptie aan het onderzoeken of motorische problematiek, zoals een tremor of bewegingstraagheid, invloed kan hebben op de effectiviteit van de training.
Anne Kramer
masterstudent biomedische wetenschappen
Ik ben een masterstudente Biomedical Sciences aan de UvA, en heb gekozen voor de Cognitive Neuroscience track. Door deze master bouw ik een brede kennis op van de neurowetenschappen, en bij COGTIPS kan ik deze kennis in de praktijk brengen. Ik vind het erg leuk en interessant om nu echt in de praktijk bezig te zijn. Ik zie hierdoor wat voor impact de ziekte van Parkinson heeft op de patiënt, en dit onderstreept nogmaals het belang van dit onderzoek. Ik zal mijn steentje bijdragen door de neuropsychologische onderzoeken af te nemen bij patiënten en administratieve zaken te verrichten.
Selina Kasprzak
masterstudent neuropsychologie
Ik ben een masterstudente Neuropsychologie aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. Per 1 juni 2018 werk ik mee aan het COGTIPS project. Mijn hoofdwerkzaamheden bestaan uit het afnemen van neuropsychologische testen en het begeleiden van deelnemers gedurende de testdagen. Daarnaast neem ik contact op met deelnemers om de afspraken in te plannen. In het kader van mijn opleiding rond ik gedurende mijn werkzame periode mijn masterscriptie af.
Eline Koedijk
masterstudent cognitieve neuropsychologie
Op dit moment zit ik in het tweede jaar van de research master Cognitieve Neuropsychologie aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. Mijn master focust zich zowel op algemene theorieën over het menselijk functioneren als op individuele patiënten met hersenschade. Per februari 2019 werk ik mee aan het COGTIPS onderzoek en kan ik eindelijk in de praktijk aan slag met wat ik de afgelopen jaren over onder andere de ziekte van Parkinson heb geleerd! Mijn werkzaamheden binnen COGTIPS zullen voornamelijk bestaan uit het afnemen van neuropsychologische testen en administratieve taken voor dit onderzoek uit te voeren.
Fieke Kooij
masterstudent neuropsychologie
Momenteel volg ik de master Neuropsychologie aan de Universiteit Utrecht. Vanaf december 2017 ben ik begonnen met mijn thesisstage aan VUmc en heb ik mij aangesloten bij het Cogtips onderzoek. Ik ben erg blij dat ik de kans heb gekregen om een bijdrage te leveren aan dit onderzoek en om de kennis die ik tijdens mijn opleiding op heb gedaan nu in de praktijk toe te passen. Mijn taken bestaan voornamelijk uit het contact opnemen met deelnemers en het afnemen van neuropsychologisch onderzoek.
Max Laansma
masterstudent klinische neuropsychologie
Tijdens de Master opleiding klinische neuropsychologie ben ik steeds verder geïnteresseerd geraakt in de veelbelovende wetenschappelijke bevindingen en ontwikkelingen op het gebied van hersenaandoeningen, waaronder de ziekte van Parkinson. Gedurende mijn stage zal ik mij richten op het verbreden van inzicht omtrent deze aandoening door hersenscan data te analyseren. Daarnaast zal ik het COGTIPS team assisteren op dit bijzondere project door participanten wegwijs te maken binnen de cognitieve training.
Brechje Olgers
masterstudent cognitieve neuropsychologie
Als masterstudent van de research master cognitieve neuropsychologie aan de Vrije Universiteit, loop ik vanaf januari 2019 stage bij het COGTIPS onderzoek en zal ik ook hier mijn masterthese schrijven. Door mijn studie ben ik zeer geïnteresseerd geraakt in hersenaandoeningen, en specifiek cognitieve problemen en dementie. Daarbij vind ik patiëntcontact heel belangrijk, omdat dit een beeld geeft van de problemen die spelen in het dagelijks leven. Binnen COGTIPS zal ik mij vooral bezig houden met neuropsychologische onderzoeken afnemen bij onze deelnemers en administratieve taken rondom het onderzoek.
Mirjam Quaak
masterstudent neurowetenschappen
Tijdens mijn Research Master Neurowetenschappen op de Vrije Universiteit heb ik veel geleerd over de werking van hersenen, vernieuwende onderzoeksmethodes en verschillende hersenziektes, waaronder de ziekte van Parkinson. Momenteel loop ik onderzoeksstage bij het VUmc en gelukkig kon ik me aansluiten bij het COGTIPS team om zo heel direct kennis in de praktijk te brengen en mensen te helpen. Mijn taken bestaan voornamelijk uit het uitleggen van de training. Ik denk dat het heel belangrijk is om naast onderzoek naar de motorische klachten bij de ziekte van Parkinson aandacht te besteden aan de cognitieve problemen en hoop erg dat dit onderzoek een mooie bijdrage kan leveren aan nieuwe inzichten en behandelingen.
Melissa Rombouts
masterstudent neuropsychologie
Op dit moment volg ik de master Neuropsychologie aan Universiteit Utrecht. Voor het schrijven van mijn masterthesis heb ik mij aangesloten bij dit onderzoek omdat ik geïnteresseerd ben in het vinden van een nieuwe behandeling bij de ziekte van Parkinson. Mijn taken bestaan voornamelijk uit het afnemen van neuropsychologisch onderzoek en het hebben van telefonisch contact met deelnemers. Ik richt mij voor mijn masterthesis op de invloed van de hersentraining op depressie, geheugen en aandacht.
Monique Schokker
masterstudent neurowetenschappen
Ik ben eerstejaars masterstudente Neurowetenschappen aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. Tijdens de master heb ik al veel geleerd over verschillende hersenziektes zoals de ziekte van Parkinson. Vanaf februari 2019 breng ik deze kennis in de praktijk door een bijdrage te leveren aan het COGTIPS onderzoek. Tijdens deze stage ga ik mezelf vooral bezig houden met het afnemen van neuropsychologische onderzoeken bij de deelnemers en andere administratieve taken rondom het onderzoek. Verder ga ik voor mijn eigen stageproject onderzoeken of er relaties zijn tussen variatie in bepaalde hersennetwerken en cognitieve klachten. Ik kijk er naar uit om een bijdrage te leveren aan dit onderzoek!
Annewies Schrijer
masterstudent geneeskunde
Als derdejaars geneeskunde student bij het VUmc ben ik in juni 2018 begonnen met het doen van onderzoek in het kader van mijn minor en zal ik vanaf september 2018 ook een rol vervullen in het COGTIPS onderzoek. Ik ben altijd al geïnteresseerd geweest in het menselijk brein, de werking daarvan en hoe aandoeningen in de hersenen het dagelijks leven kunnen beïnvloeden en bepalen. Onderzoek stelt ons in staat meer te weten te komen over deze processen en in te gaan op de dagelijkse klachten en hulpvragen van patiënten. Daar wil ik mijn steentje aan bijdragen en het COGTIPS onderzoek biedt mij de kans dit in de praktijk te brengen! Ik zal in het COGTIPS onderzoek participanten uitleg geven over de trainingen en deze met hun evalueren.
Meggie Schyns
bachelorstudent psychobiologie
Momenteel ben ik in de afrondende fase van mijn bachelor studie Psychobiologie. Voor mijn bachelorproject ben ik bij het COGTIPS project betrokken geraakt en loop hier vanaf februari 2019 stage. Ik ben zeer geïnteresseerd in de werking van het brein en ziektebeelden die hierbij betrokken zijn. Op zoek naar oplossingen en mogelijkheden om het leven van patiënten te verbeteren is wat mij het meest interesseert. Binnen het COGTIPS project zal ik uitleg geven over de trainingen en evalueren hoe deelnemers deze ervaren hebben.
Anouk Ticheler
masterstudent neuropsychologie
Ik ben een masterstudente Neuropsychologie aan de Universiteit Utrecht. Per 1 oktober 2018 ben ik werkzaam binnen het COGTIPS onderzoek. Binnen mijn master staat de relatie tussen het menselijk brein en gedrag centraal. Ook heb ik veel geleerd over hersenaandoeningen. Mijn interesse in dit vakgebied is alleen maar gegroeid en nu wil ik met deze thesisstage meer leren over de Ziekte van Parkinson. Daarnaast hoop ik een bijdrage te kunnen leveren binnen het onderzoek naar cognitieve klachten binnen deze doelgroep. Uiteindelijk zal ik met dit onderwerp ook mijn afstudeerscriptie schrijven. Mijn hoofdwerkzaamheden bestaan uit het afnemen van de neuropsychologische onderzoeken en het hebben van telefonisch contact met de deelnemers.
Julia Verhaegh
masterstudent neuropsychologie
Ik ben een masterstudente ‘Neuropsychology´ aan de Universiteit Utrecht. Mijn ambitie om mij verder als neuropsycholoog te ontwikkelen groeit met de dag. Hierbij heb ik graag oog voor zowel de klinische kant als de onderzoekskant van dit vakgebied. Dit komt voor mij samen binnen het COGTIPS-onderzoek waar ik vanaf maart 2019 werkzaam in zal zijn. Ik zal mij bezighouden met het afnemen van neuropsychologisch onderzoek bij de deelnemers. Ook schrijf ik mijn masterthesis en ik hoop hiermee een bijdrage aan het COGTIPS-onderzoek en de wetenschap te leveren.
Eline Vester
masterstudent biomedische wetenschappen - neurobiologie
Op dit moment volg ik één van de Neurobiologie tracks van de opleiding Biomedische wetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam. Tijdens mijn studie heb ik veel geleerd over verschillende hersenaandoeningen en het doen van onderzoek. Ik ben vooral geïnteresseerd geraakt in het effect van bepaalde aandoeningen op het dagelijks leven en hoe we dit kunnen verbeteren voor de patiënten. Daarom wil ik mij graag inzetten voor onderzoek naar verschillende hersenaandoeningen, waaronder de ziekte van Parkinson. Vanaf april 2018 doe ik een onderzoeksstage bij het VUmc en heb ik mij aangesloten bij het Cogtips onderzoek waarbij ik mij vooral bezig houd met het uitleggen van de trainingen die de deelnemers volgen. Met deze stage doe ik ervaring op in de praktijk en hoop ik een bijdrage te kunnen leveren aan het verbeteren van de inzichten in cognitieve klachten en behandelingen van de ziekte van Parkinson.
Margot Wagenmakers
masterstudent neuropsychologie
Vanaf september 2017 ben ik als onderzoeksstagiaire werkzaam zijn bij het onderzoek naar de online cognitieve training voor mensen met de ziekte van Parkinson. Tijdens mijn “Research Master Cognitive Neuropsychology” aan de Vrije Universiteit te Amsterdam heb ik genoeg theoretische kennis opgedaan en met veel plezier breng ik die opgedane kennis nu in de praktijk. Naast mijn passie voor onderzoek en de mogelijke verbetering van cognitieve functies van patiënten, zijn er nog meer dingen waar ik ontzettend blij van word. Zo staat sporten en reizen hoog op mijn lijstje tijdens mijn vrije tijd.
Anouk van Weert
bachelorstudent psychobiologie
Op dit moment zit ik in de laatste fase van mijn bachelor Psychobiologie aan de Universiteit van Amsterdam. Tijdens mijn bachelor heb ik veel geleerd over verschillende hersenaandoeningen, iets wat ik tijdens mijn stage vanaf september 2019 in praktijk mag gaan brengen bij het COGTIPS onderzoek. Ik kijk er naar uit om een bijdrage te mogen leveren aan dit onderzoek en me te verdiepen in het onderwerp. Ik zal me vooral bezig houden met het afnemen van neuropsychologisch onderzoek bij onze deelnemers.
Marte van der Wijk
bachelorstudent Psychobiologie
Ik studeer Psychobiologie aan de Universiteit van Amsterdam en zit momenteel in de afrondingsfase van de bachelor. In mei 2020 ben ik mijn stage bij het COGTIPS onderzoek begonnen. Ik ben breed geïnteresseerd in de neurowetenschappen, anatomie en programmeren. In mijn studie heb ik veel geleerd over verschillende hersenaandoeningen, zo ook over de ziekte van Parkinson. Ik kijk er naar uit om meer te leren over de ziekte van Parkinson en om mijn steentje bij te dragen aan COGTIPS.
Iris Zijlstra
masterstudent neuropsychologie
In het kader van mijn master Neuropsychologie aan de Universiteit Utrecht heb ik mijn thesis geschreven over het effect van de online training op het denkvermogen bij mensen met de ziekte van Parkinson. Ik vond het heel boeiend een aandeel te hebben in wetenschappelijk onderzoek, waarmee heel direct geprobeerd wordt mensen te helpen. Van februari tot augustus 2017 heb ik meegewerkt aan het pilot-onderzoek en het opzetten van aankomende onderzoek. Ik ben dan ook erg benieuwd naar de resultaten van dit grote onderzoek. Hopelijk kan deze training bijdragen aan het verminderen van cognitieve klachten en ervoor zorgen dat mensen verbetering ervaren in het dagelijks leven.
Overige betrokkenen
Prof. dr. Henk Berendse neuroloog en hoogleraar neurologische bewegingsstoornissen
Sinds 1998 werk ik in VUmc als neuroloog met als aandachtsgebied de ziekte van Parkinson. Met een multidisciplinair team bestaand uit medisch specialisten en paramedici proberen we allereerst zo goed mogelijke zorg te bieden aan onze patiënten. Daarnaast doen we wetenschappelijk onderzoek. Na mijn benoeming tot hoogleraar neurologische bewegingsstoornissen in 2011 heb ik in mijn oratie (“Bewogen bewegen”) onder de aandacht gebracht dat de ziekte van Parkinson veel meer is dan een bewegingsstoornis en gepaard gaat met ernstige stoornissen in het functioneren van zowel lichaam als geest. De niet-motorische aspecten van de ziekte, waaronder de stoornissen van het reukvermogen en het denken, hebben mij vanaf het begin van mijn werk als neuroloog in het bijzonder bezig gehouden. In VUmc werken we met onderzoekers vanuit diverse disciplines samen om de ziekte van Parkinson beter te begrijpen en nieuwe behandelingen, zoals deze cognitieve training, te ontwikkelen. Het zou fantastisch zijn wanneer het mogelijk blijkt zonder extra pillen het denkvermogen van mensen met Parkinson te verbeteren.
Prof. Dr. Ysbrand van der Werf
Neuropsycholoog, bioloog en Hoogleraar Functionele Neuroanatomie
Als Bioloog en Psycholoog houd ik me bezig met onderzoek naar gedrag en cognitie bij mensen met en zonder hersenaandoeningen. Ik ben met het onderzoeksteam op zoek naar wat er gebeurt in de hersenen van mensen met de ziekte van Parkinson, en wat ervoor zorgt dat zij moeite hebben met ondere meer denken, bewegen en slapen. Dit doen we met behulp van methoden om de hersenen in beeld te brengen zoals MRI, met slaaponderzoek, met specifieke tests en met vragenlijsten. Ook zijn we actief op zoek naar nieuwe methoden die we, zonder medicijnen te hoeven gebruiken, kunnen toepassen om bepaalde verschijnselen van de ziekte te verbeteren. Dit zijn methoden zoals licht-therapie, transcraniële magnetische stimulatie en geheugentraining. Sinds 2018 ben ik Hoogleraar Functionele Neuroanatomie en in die rol mede betrokken bij onderwijs aan geneeskunde, biologie en psychologiestudenten, en na- en bijscholing. Hiermee probeer ik de toekomstige generatie onderzoekers en clinici de meest recente inzichten bij te brengen om zo resultaten van onderzoek zo goed mogelijk door te laten dringen in de dagelijkse praktijk.
Drs. Tanja Berk en Drs. Rob Hagen
Parkinson Vereniging - ervaringsdeskundigen en patiëntonderzoekers
Tanja Berk: Ik was net 46 jaar toen de neuroloog mij in 2010 vertelde dat mijn klachten werden veroorzaakt door de ziekte van Parkinson. Al snel werd ik als vrijwilliger actief bij de Parkinson Vereniging, in de rol van patiëntonderzoeker. Ik vind het belangrijk dat patiënten niet alleen als ‘proefpersoon’ participeren, maar ook in onderzoeksteams hun stem kunnen laten horen. Als ervaringsdeskundige hebben wij immers waardevolle kennis die van toegevoegde waarde kan zijn bij de opzet van het onderzoek, tijdens de uitvoering of bij de verwerking van de resultaten.
Ik ben blij met de toegenomen aandacht voor cognitieve problemen waar veel mensen met Parkinson mee te kampen hebben. En ik ben alvast erg benieuwd naar de resultaten van dit onderzoek!
Rob Hagen: Enkele jaren na de diagnose “Ziekte van Parkinson” in 2007 ben ik als vrijwilliger gaan de slag gegaan bij de Parkinson Vereniging. Daar coördineer ik nu sinds vier jaar een groep van nog eens 20 vrijwilligers die zich als patiëntonderzoeker inzetten voor de belangen van patiënten bij onderzoek. Samenwerken met onderzoekers leert ons dat onderzoek beter kan aansluiten op de praktijk en resultaten met meer succes kunnen worden toegepast. Door nauwe contacten met andere patiëntenorganisaties en met het Europees Patiënten Instituut (EUPATI) probeer ik bovendien de inbreng en de positie van patiënten en hun naasten te versterken. Ik heb een achtergrond in bewegingswetenschappen en epidemiologie.
De impact van cognitieve problemen bij Parkinson kan immens zijn. Ik hoop dan ook van harte voor iedereen die daarmee te maken heeft, dat dit onderzoek de inzichten daarover vergroot en effectieve behandelmethoden een stap dichterbij brengt.